Hoe zet je jouw merk in de schijnwerpers?
Met een goed verhaal, wat geduld en je ogen op de bal
Spoiler alert: als je denkt dat je merk positioneren gewoon kwestie is van een leuk logo en wat foto’s, dan zit je er ontiegelijk hard naast. Achter een merk staat een raison d’être. Wat maakt jouw merk anders dan alle andere? Hoe definieer je wat je organisatie doet? Zowel voor jou, de mensen waar je mee werkt als voor potentiële klanten is het essentieel dat die elementen kristalhelder zijn.
De nood aan een overtuigend merk is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Je moet sterk in je schoenen staan en antwoorden hebben op alle vragen: hoe ga jij om met nieuwe media? Hoe duurzaam is je merk? En ga zo maar door. Maar pak je branding goed aan en je hebt het perfecte vehikel in handen om alle kwaliteiten van je merk maximaal uit te spelen. Zes stappen die je op weg zetten om jouw brand op de kaart te zetten, compleet met best practice voorbeelden van eigen bodem:
Een doel voor ogen
Je merk staat of valt bij een duidelijke visie. Meer en meer wordt er van bedrijven (en bij uitbreiding merken) verwacht dat ze bijdragen aan de samenleving en verder kijken dan winst maken. Vraag je dus af wat je missie is en wees niet bang om diep te graven. Of om het met Simon Sinek te zeggen: “People don’t buy what you do, they buy why you do it.”
Het West-Vlaamse Ardo is een wereldspeler op vlak van diepgevroren groenten, fruit en kruiden — maar ook op vlak van (employer) branding. Ze dragen duurzaamheid als een levensmotto op de borst, en die overtuiging zit vervlochten in elke stap van het productieproces, op elk echelon binnen het bedrijf. Geen loze gimmick dus, maar the real thing.

Wees consistent
We herhalen het graag: het kan niet genoeg herhaald worden hoe noodzakelijk herhaling is. Het doel is te blijven hameren op je meest essentiële boodschap, zonder daarom te gaan vervelen. Dat is ook waarom er brand identity guidelines bestaan die bepalen hoe jouw logo’s, kleuren, beelden en fonts doorheen alle dragers worden gebruikt. Net als de waarden, normen en visie van je bedrijf, horen al die elementen helder verwoord te worden in je brand bible: het heilige geschrift dat als leidraad dient voor iedereen die jouw bedrijf uitdraagt.
Wat is je verhaal?
Een sterk verhaal dat je merk kadert en waar je toekomstige klanten zich mee kunnen identificeren, daar draait het allemaal om. Het moet hapklaar en herkenbaar zijn — maar vooral oprecht.
Toen Omer Vander Ghinste in 1892 begon met brouwen, bestonden merknamen nog niet. Om zijn bieren te promoten, liet de brouwer daarom het opschrift ‘Bieren Omer Vander Ghinste’ op de ramen van cafégevels schilderen. Om te vermijden dat die ramen bij elke generatiewissel vervangen zouden moeten worden, koos de brouwer voor een originele en duurzame oplossing: voortaan zou elke eerstgeboren zoon ‘Omer’ worden gedoopt. De brandglasramen zijn nog steeds in het straatbeeld te bewonderen en sieren nu zelfs de etiketten. Of hoe een goed verhaal meteen ook je identiteit bepaalt.
Hoe valt je merk te beleven?
Er waren nog nooit zo veel opties om je klanten te bereiken en — belangrijker — emoties bij hen los te weken. Of je nu via sociale media, customer service, in-store of advertising bij je klanten terechtkomt, het is essentieel dat je je klant kan raken door net dat ietsje meer te bieden, of simpelweg een mooie glimlach tevoorschijn te toveren.
Dat West-Vlamingen het warmste aller volkeren zijn, stond net onder dat ene beroemde zinnetje over de Belgen en dapper zijn. Dat weten ze bij Krant van West-Vlaanderen natuurlijk als geen ander. Om al dat schoon volk nog dichter bij elkaar te brengen, vroeg de krant iedereen ten dans op een groot openluchtbal in Roeselare. Resultaat: er werd liefdevol geschuifeld op tegelplakkers. Luk Alloo, presentator van dienst, stond erbij en zag dat het goed was.

Content creëren
2000 keer per dag, dat is hoe vaak een gemiddelde gebruiker (uhuh, jij) zijn smartphone aanraakt volgens Business Insider. Compilaties op YouTube, stories van je nieuwe crush op Instagram, het houdt niet op. Het zou doodzonde zijn om daar als marketeer niet op in te spelen. De kunst zit hem in het maken van knappe content, zonder pushy of spammerig over te komen.
Velofollies bewijst dat het kan. De jaarlijkse fietsbeurs in Kortrijk richtte zich tijdens haar campagnes op verscheidene doelgroepen via verschillende mediaplatformen. Het resultaat mag er dan ook zijn: naast een recordaantal bezoekers krijgen ze heel wat exposure op onder meer MNM.
Een unieke belofte
Eens je weet hoe je jezelf wil positioneren, is het tijd om je klanten iets te beloven dat alleen jij kan bewerkstelligen. Vervolgens aan jou om die belofte ook waar te maken.
Lattoflex laat zich samenvatten als connaisseur van gedegen slaap en vooral verlosser van rugklachten. De beddenproducent belooft je een onfeilbare nachtrust en de expertise om zijn woord te houden. Beter nog: de rugklachten en nekpijn gaan ze te lijf met aantoonbaar resultaat.

Een sterk merk bouwen kost tijd, maar is goud waard
Succesverhalen van merken die op enkele jaren tijd explosief groeiden, zijn zeldzaam, maar ze bestaan. The Dollar Shave Club bestaat sinds 2011 en werd vijf jaar later al door Unilever opgekocht voor 1 miljard dollar. Alles is mogelijk als je digitale media inzet als springplank. Maar weet dat je een merk bouwt, en niet rap-rap bij elkaar timmert. Het zijn uitgekiende ideeën en kleine stappen die je dichter bij je doel brengen. Investeer dus alle tijd en energie die je voorhanden hebt om je merk te doen groeien, en wees geduldig.
We zijn er om te helpen
Een merk helder definiëren gaat makkelijker met een externe (professionele) blik. Laat van je horen, dan maken we samen werk van je unieke belofte.
mathias@focus-advertising.be
056 36 50 51