Wat er beweegt in employer branding-land
Het is niet omdat iedereen in opblaasbaar sumo-pak van de berg springt, dat jij het ook moet doen. Maar als je nog niet op de employer branding kar bent gesprongen is het hoog tijd dat je dat wél deed. We leggen je uit waarom en loodsen je door de laatste nieuwe ontwikkelingen in het landschap.

Eerst nog even kort het marketinglingo opfrissen? Employer branding heeft alles te maken met je imago als werkgever. Het is aan de wereld zeggen: dit zijn wij. Vergeet voor een keer de producten of diensten die je gewoonlijk aanprijst, dit gaat over wat voor bedrijf je bent. Waar ga je voor, waar sta je voor en wat is je visie?
Investeren in je employer brand loont: je vindt makkelijker de juiste m/v voor je vacatures én het helpt om dat talent nadien ook aan boord te houden. Natuurlijk kun je je personeel zoet houden door ze leuke bonussen toe te werpen. Maar als ze in hart en nieren overtuigd zijn van de meerwaarde — meer zelfs: de noodzaak — van jouw bedrijf en bijgevolg hun job, dan worden ze vanzelf loyale ambassadeurs voor jouw zaak.
Mocht je nog niet overtuigd geweest zijn, dan ben je dat nu hopelijk wel. Hoe dan ook: tijd voor een overzicht van de meest recente ontwikkelingen, verschuivingen en nieuwigheden in deze discipline.
1. Als bedrijf moet je kunnen inspireren
Wat ze zeggen over employer branding is waar: iedereen doet het. En als het bovenstaande nog niet volstond, dan doen deze cijfers de rest. Universum, dé wereldwijde referentie op vlak van employer branding, destilleerde een aantal trends uit hun onderzoek bij meer dan 1000 professionals. Die laatsten vinden innoveren vandaag 39% belangrijker dan in 2016. Een inspirerend doel hebben krijgt nog meer nadruk: deze parameter steeg met 44% op amper twee jaar tijd.
Werknemers en kandidaten vinden het met andere woorden steeds belangrijker dat je als organisatie je steentje bijdraagt tot de maatschappij. Ze willen het gevoel hebben dat ze voor een bedrijf werken dat zich inzet voor de samenleving. Als ‘making money’ tot nog toe je mission statement was, zal je dus met iets straffers uit de hoek moeten komen.
Ver hoef je het niet te zoeken voor best practices. Ardo is een West-Vlaamse wereldspeler op vlak van diepgevroren groenten en fruit, maar evengoed een voorbeeld op vlak van employer branding.
“We zijn gepassioneerd door onze mensen, onze planeet en onze producten en het is onze grote ambities om deze drie elementen te houden”, vat CEO Rik Jacob het samen.
Mocht je moeite hebben met te bepalen waarom jouw bedrijf precies doet wat het doet: het canvas dat Simon Sinek uittekent in zijn fameuze Finding Your Why video helpt je zeker op weg.

2. One size fits none
Als werkgever moet je perfect kunnen pinpointen wat je voor hebt op de concurrentie. Je EVP (EV-What?) kan dus maar beter strak zitten. Het verwoorden van die aspecten die jouw bedrijf anders maken, mag bovendien best expliciet, zoals in het geval van onbijtgranenspecialist Mulder. Op hun vraag vatten we de waarden van Mulder als bedrijf samen in hun DNA: vijf karaktereigenschappen die maken dat werken bij Mulder anders is dan bij pakweg een ander bedrijf.
Hou bij het definiëren van jouw EVP rekening met de sector waarin je speelt, maar ook met de grootte van je bedrijf. Wie solliciteert voor een multinational, verwacht namelijk wat anders dan wie aanklopt bij een familiebedrijf. Wie zoekt wat?


.
3. Think global, act local
Een extra punt dat vooral van belang is voor internationaal vertakte bedrijven, is dat je communiceert met een lokaal publiek. De balans tussen een consistent wereldwijd merk en een lokale relevantie is een constante evenwichtsoefening. Maar wel een die noodzakelijk is om je toekomstige werknemers te begrijpen en zo op hun noden in te spelen.
Simpel gezegd: een IT’er in België is misschien vooral op zoek naar een uitdagende job, terwijl een collega in Italië meer belang hecht aan werkzekerheid. Wil je het juiste talent over de streep trekken, dan heb je er alle belang bij om te begrijpen waar die doelgroep naar op zoek is.
Succesvolle spelers dan ook maken gretig gebruik van sociale media en andere digitale communicatiekanalen om gerichte en gepersonaliseerde boodschappen aan de man/vrouw te brengen.

4. Video kills the radio star
Bewegend beeld lijkt ons allemaal in zijn ban te hebben en vindt nu ook zijn weg naar HR-communicatie. Videocontent sluit dan ook perfect aan bij de verwachtingen van de nieuwe generatie werkkrachten. Millennials verorberen korte video’s van maximum 30 seconden aan de lopende band, maar kijken liefst naar content met een hoog authenticiteitsgehalte en echte mensen. Autofabrikant Audi, bijvoorbeeld, deed het zo.
Je video broadcasten doe je liefst breed. Het organische bereik van de klassieke sociale media is de afgelopen tijd sterk gedaald, wat wil zeggen dat je best ook inzet op de betalende kanalen. Daarnaast zijn dedicated HR-websites, LinkedIn en alumninetwerken ook dankbare kanalen. Vergeet zeker ook je werknemers niet te vragen vacatures en andere HR-gerelateerde content te delen. Zij blijven uiteindelijk de beste ambassadeurs voor je bedrijf.
5. Gun kijkers een blik in je interne keuken
Aan jou de taak om sollicitanten te verleiden en te vertellen wat werken bij jou precies inhoudt. En wat beter om een outsider te overtuigen dan oprechte getuigenissen van insiders? Dat kan je erg letterlijk opvatten, zoals Facebook doet in een reeks video’s met werknemers die eenvoudigweg uitleggen hoe het is om daar te werken.
De sterkste verhalen zijn die van ‘the common people’. Laat dus niet alleen CEO’s en andere leidinggevenden aan het woord, maar graaf naar verhalen binnen je eigen bedrijf. Integriteit bepaalt het succes van dit soort inside stories, zoals bewezen wordt in deze video waarin Mich en Jan met pretoogjes vertellen over hun Standaard Boekhandel in Tienen.
Benieuwd hoe je je eigen HR-traject kan uittekenen en je employer brand op de kaart zet? We helpen je graag op weg.
Maak een afspraak:
mathias@focus-advertising.be
056 36 50 51