DE STAD VAN DE TOEKOMST
Blog - Trending.
Tegen 2050 woont twee derde van de wereldbevolking in een stedelijke omgeving. Dat stelt steden voor grote uitdagingen: zo moeten ze hun CO2-uitstoot drastisch verminderen, een oplossing vinden voor het toenemende plaatsgebrek en de veiligheid verzekeren. Welke bouwtrends bieden een antwoord?

Trend 1: de stad van de toekomst stoot weinig CO2 uit
Gebouwen staan in Europa in voor 40% van de totale energieconsumptie. En dus ook voor een groot deel van de CO2-uitstoot. Niet verwonderlijk dat de Europese Commissie de CO2-uitstoot van gebouwen met 80% wil terugdringen tegen 2050. Drie innovaties helpen daarbij:
- gebouwen grondig isoleren leidt tot drastisch minder energieverbruik;
- slimme gebouwsystemen passen zich automatisch aan hun omgeving aan;
- hernieuwbare energiebronnen verkleinen onze ecologische voetafdruk.

Trend 2: de stad van de toekomst is verticaal
Een grote uitdaging van steden is om meer woningen te voorzien én zoveel mogelijk openbare ruimte te behouden. In plaats van uit te breiden in grondoppervlakte, doen we dat voortaan in de hoogte. Een duurzaam neveneffect is dat hoge gebouwen veel windenergie vangen en zo ook energie kunnen produceren.
Leefkwaliteit en privacy zijn essentieel in dergelijke dichtbevolkte gebouwen. Innovatieve materialen bieden een oplossing:
- akoestische materialen in muren, plafonds en ramen zorgen voor meer geluidscomfort;
- brandwerende materialen verhogen de veiligheid van gebouwen en hun bewoners;
- kogel- en inbraakresistente materialen dragen bij tot de persoonlijke veiligheid.

Trend 3: de heringerichte stad
In 2050 staat tot drie kwart van de huidige gebouwen nog overeind. Een systematische herinrichting dringt zich dan ook op. Ook hier maakt technologie een opgemerkte entree. Denk maar ‘slimme gevels’: superisolerende gevels die data verzamelen en automatisch reageren op omgevingsprikkels, die energie opslaan door fotovoltaïsche coatings én regenwater helpen opvangen.
De manier waarop we in 2050 zullen (samen)wonen, vergt grote aanpassingen. Niet in het minst van de bedrijven die oplossingen voor morgen moeten bedenken. De meest succesvolle bedrijven zijn ongetwijfeld diegene die daar vandaag al mee bezig zijn.